Tasarım Tescili İtiraz, İtiraz Süresi, İtiraza Cevap ve YİDK Kararının İptali
1- Tasarım Tescili Sürecinde İtiraz
1.1. Karara İtiraz
Marka tescil sürecinde de olduğu gibi, tasarım tescil başvuru sahipleri; başvurularının Kanun’un 64. Maddesi uyarınca tamamen veya kısmen reddedilmesi halinde bu karara karşı 2 ay içerisinde Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na (Kurul) itiraz edebilirler. İki aylık süre kararın tebliğinden başlamaktadır. Detaylar için tıklayınız.
1.2. Tescile İtiraz
Tasarım tescil süreci, marka tescili sürecinden farklıdır. Bu nedenle bu süreç hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanların hak kaybına uğramamak adına süreleri ve itiraz mercilerini marka ile karıştırmamaları önem arz eder. Marka başvurularında, şekli inceleme ve mutlak ret incelemesinin ardından marka Bülten’de yayınlanır ve itiraza açılır. Bu sırada marka hala başvuru aşamasındadır ve henüz tescil edilmemiştir. İtiraz süresi yayımdan itibaren 2 aydır ve itiraz bir Uzman tarafından incelenir. Uzman kararına karşı yine Kurum içerisinde itiraz mümkün olup, itiraz Kurul tarafından incelenir. Tasarım tescilinde ise süreç farklı işler; tasarım Bülten’de tescilli olarak yayınlanır. İtiraz süresi 3 aydır ve itiraz doğrudan Kurul tarafından incelenir. Kurul kararı üzerine Kurum içerisinde itiraz edilecek başka mercii yoktur ve doğrudan Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde kararın iptali için dava açılması gerekir.
2- Tasarım Tescilinde İtiraza Cevap ve Cevap Süresi
Tasarım tesciline itiraz sebepleri şu makalemizde detayları olarak incelenmiştir. İtiraz sebebi olarak karşı tarafça hangi sebepler ileri sürülmüşse, bu sebeplerin gerçeği yansıtmadığı ileri sürülerek hukuki temel ve gerekçelerle itiraza cevap verilmesi gerekir. İtiraza cevap kurumu marka tescilinde olduğu gibi “karşı görüş” kavramı ile açıklanmıştır. Kanun’da açıkça düzenlenmemiş ise de Uygulama Yönetmeliği madde 65/3 gereğince, üçüncü kişilerin itirazlarına karşı tasarım tescil başvuru sahibinin karşı görüş bildirme süresi 1 aydır. Kurul, cevap üzerine gerekli görmesi halinde itiraz sahibine de bildirimde bulunarak ek beyan isteyebilir ve bunun için 1 ay süre verir.
3- Tasarım Tesciline İtiraz Ücreti, İtirazın Kabulü, Reddi veya Kısmi Kabulü Halinde Ücret İadesi
Tasarım tescili yayımına veya karara itiraz ücreti 2021 yılında her bir tasarım için (çoklu başvurularda) 50,00 (elli) TL’dir. İtiraz kabul edilmişse, ücret iade edilir. İtiraz, eksiklik bildirimine rağmen eksiklik giderilmediği için yapılmamış sayılmışsa, ücret, talep üzerine iade edilir. İtiraz reddi halinde ücret iadesi bulunmamaktadır.
4- Tasarım Tescilinde İtirazların Reddi veya Kabulü Kararına Karşı YİDK Kararının İptali Davası
Tasarım tescil kararının yayımına itiraz (üçüncü kişilerce) veya tasarım tescil başvurusunun tam veya kısmen reddi kararına itiraz (başvuru sahibi) üzerine Kurul tarafından verilecek kararların ilgililere tebliğinden itibaren 2 ay içerisinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne iptal davası açılabilir. Açılacak davada itiraz sebepleri ile (Kurul’a itiraz) bağlılık ilkesi geçerlidir. İtiraz sebepleri ve Yeniden İnceleme Değerlendirme Kurulu kararının iptali davası hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Sonuç Olarak
Tasarım tescil süreci, tescil aşamasında itirazlar ve itiraza cevaplar; marka tescil sürecinden farklılıklar barındırır. Bu farklılıklar nedeniyle sürelerin kaçırılmaması yahut yanlış merciilere başvuru yapılmaması önem arz eder. Marka tescilinde Kurum içinde iki itiraz mercii varken, tasarım tescilinde sadece Kurul’a itiraz aşaması vardır. Kurul kararı üzerine başvurulacak mercii marka tescilinde olduğu gibi Ankara FSHHM’dir.
Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 26.07.2021