Yurtdışı Marka Tescilinde Bilinmesi Gereken Temel Kurallar ve Önemli Noktalar
1- Yurtdışında Marka Tescili
Madrid Protokolü sayesinde, Türkiye’de tescilli markanın sisteme üye ülkelerin birinde veya birkaçında tescili işlemleri Türkiye’den yürütülebilmekte ve başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılabilmektedir. Her ne kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılabiliyor olması nedeniyle uluslararası marka tescil başvuru işlemleri kolaylaştırılmış ise de hala çok teknik ve zor aşamalardan geçen bir başvuru süreci ile karşı karşıyayız.
2- Yurtdışında Marka Tescili Yapılırken Bilinmesi Gerekenler
2.1. Marka Türkiye’de Tescilli veya Başvurusu Yapılmış Olmalı
Öncelikle yurtdışında hangi ülkede marka tescil başvurusu yaptırmak isterseniz isteyin, markanız Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli olmalıdır. Tescilli değilse de marka tescil başvurusu yapılmış ve işlemleri devam ediyor olmalıdır. Marka tesciliniz Türkiye’de henüz kesinleşmediği için olası bir başvuru reddi halinde yurtdışındaki başvuru da bundan olumsuz etkilenecektir.
2.2. Tescili İstenen Ülkenin Madrid Sistemine Kayıtlı Olup Olmadığı Araştırılmalıdır
Türkiye’de tescilli bir marka, Türkiye üzerinden yapılacak uluslararası marka tescil başvurularında neredeyse dünyadaki tüm ülkelere başvuru yapabilmektedir. Fakat burada belirtmekte fayda vardır ki her ülke sisteme kayıtlı değildir. Bu nedenle tescil başvurusu yapmak istediğiniz ülkeyi listeden aramalı ve sisteme kayıtlı olup olmadığını incelemelisiniz. Ülkeler listesine bu linkten erişebilirsiniz. Ayrıca Global Veri Tabanı aracından markanızın hangi ülkede tescil edilebilir olduğunu benzer markalar ışığında araştırmalısınız.
2.3. Markanın Sınıfına Karar Verilmeli ve Listeleme Doğru Yapılmalıdır
Uluslararası marka tescilinde en çok problem çıkaran iki konu bulunmaktadır. Birincisi ücret ödemelerindeki hatalar, ikincisi de markanın sınıflandırmasında yapılan hatalar. Bu nedenle markanın uluslararası tescil başvurusunda hangi sınıflar için tescil edilebileceğine dair temel kuralların bilinmesi yeterli değildir. Temel kurallar: i. Türkiye’de tescilli olmayan sınıf için başvuru yapılamaz ii. Türkiye’de tescilli olan sınıflardan sadece biri için bile başvuru yapılabilir.
Peki bu kuralların dışında sınıflandırmada sorun çıkaran nokta nedir? Sorun genellikle mal veya hizmetlerin İngilizce adlandırılmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle markanın tescilli olduğu sınıfların İngilizce çevirisinin nice orijinal metnine göre yapılması gerekir. Burada genellikle atlanan ya da gözden kaçan husus; Türkiye’de tescilli markanın tescil edildiği yıl hangi yılsa, o yıla ilişkin İngilizce nice sınıflandırma listesinin kullanılması gerektiğidir. Konuyla ilgili Uluslararası Marka Tescil Başvurularında Sınıflandırma ve Goods & Services Manager Kullanımı başlıklı yazımızdan detayları inceleyebilirsiniz.
2.4. Uluslararası Marka Tescilinde Ücretler ve Ücret Ödemeleri
Uluslararası marka tescilinde en sık karşılaşılan sorun ücret ödemeleri sırasında çıkmaktadır. Uluslararası Marka Tescil Başvurularında WIPO Ücreti Nasıl Ödenir? başlıklı yazımızda detaylı anlatmıştık. Burada da kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle şu linkten uluslararası marka tescil başvuru ücret hesabı yapılmalıdır. Bu linkteki bilgileri nasıl doldurmanız gerektiği Fee Calculator Aracı ve Uluslararası Marka Tescil İşlemlerinde Ücret Hesaplama başlıklı yazımızda anlatılmaktadır.
Bu hesap yapıldıktan sonra banka havalesi veya posta havalesi ile ödeme yapılacaktır. Ödemenin hangi adrese yapılacağı ve dekontta hangi bilgilerin yer alması gerektiği şu makalemizde detaylıca incelenmiştir.
Sonuç Olarak
Uluslararası marka tescil başvurusu işlemlerinin yürütülmesinde ortaya çıkan çeşitli zorluklar bulunmaktadır. Ücret ödeme hataları ve sınıflandırma hataları bunların başında gelir. Örneğin Almanya’da veya İngiltere’de marka tescil başvurusu yapmak isteyen bir Türk firması, TPMK’ya başvurarak Türkiye’den işlemlerini yürütebilir. Fakat bunun için öncelikle yapması gereken usuli işlemleri bilmesi ve burada hata yapmaması gerekir. Ücret ödemesinin ne zaman nereye nasıl yapılacağı, sınıflandırma listesinin nasıl hazırlanacağı, MM2 formunun nasıl doldurulacağı gibi sorular hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 17.09.2021