Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır? Uluslararası Marka Tescili Ücreti Ne Kadar?
1- Uluslararası Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
Marka, sadece tescilinin yapıldığı ülkede koruma sağlar. Türkiye’de tescili yapılmış bir markanın Almanya’da taklit edilmesini engellemek ya da aynısının tescilini engellemek kural olarak mümkün değildir. Yabancı ülkede markanızı kullanıyor veya kullanmak istiyorsanız, o ülkede marka tescilinin yapılması şarttır. Markanın yabancı ülkede tescili için iki farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki, o ülkede marka tesciline yetkili bir Marka Vekili ile görüşmek ve marka tescil hizmeti almaktır. Bu yol maliyetli ve meşakkatli bir yoldur. İkinci yöntem ise aşağıda detayları ile açıklanan Madrid Protokolü kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru hakkı.
2- Uluslararası Marka Tescili İçin Türk Patent ve Marka Kurumu’na Başvuru Yapılabilir mi?
Madrid Protokolü olarak kısaltılan sözleşme, markaların uluslararası arenada daha az maliyetle daha hızlı biçimde; yerel yetkili kurumlara başvuru yapılarak tescil edilmesini sağlamak amacıyla imzalanmıştır. Buna göre, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak, markanızın yabancı bir ülkede tescil edilmesini isteyebilirsiniz. Protokolün maddeleri ve tarihçesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
2.1. Madrid Protokolü / Madrid Sistemi Nedir?
Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli bir markası bulunan veya tescil başvurusu yapan kişiler, tescilli markasının veya marka tescil başvurusunun seçeceği bir veya birden çok ülkede tescil edilmesi için markanın Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) gönderilmesini isteyebilir. TPMK, almış olduğu başvuruyu WIPO’ya iletmek zorundadır. WIPO üzerinden tescil işlemlerinin yürütülmesi her anlamda tasarruf sağlamaktadır.
2.2. Uluslararası Marka Tescil Ücreti
Uluslararası marka tescilinde üç tip ücret bulunmaktadır. TPMK’ya ödenecek, WIPO’ya ödenecek ve Marka Vekili’ne ödenecek ücretler. TPMK’ya ödenecek ücret 2022 yılı için sabit bir şekilde 600,00 TL’dir. WIPO’ya ödenecek ücret ise marknın kaç sınıfta ve kaç ülkede tescil edileceğine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca her ülkenin fiyatlandırması da değişmektedir. Örnek vermek gerekirse:
2.2.1. Amerika’da Marka Tescili Ücreti Ne Kadar?
Tek Sınıflı Amerika Marka Tescili 2021 yılında: 1.363,00 CHF (İsviçre Frangı) 17.07.2021 tarihi itibari ile 9,28 TL kur üzerinden 12.648,00 TL şeklindedir. Bu rakama Marka Vekili tarafından sağlanacak hizmet bedeli dahil değildir.
2.2.2. Çin’de Marka Tescili Ücreti Ne Kadar?
Tek Sınıflı Çin Marka Tescili: 1.152,00 CHF (İsviçre Frangı) 17.07.2021 tarihi itibari ile 9,28 TL kur üzerinden 10.690,56 TL şeklindedir. Bu rakama Marka Vekili tarafından sağlanacak hizmet bedeli dahil değildir.
2.2.3. Portekiz’de, İspanya’da, Almanya’da Marka Tescili Ücreti Ne Kadar?
Tek Sınıflı Portekiz Marka Tescili: 1.003,00 CHF (İsviçre Frangı) 17.07.2021 tarihi itibari ile 9,28 TL kur üzerinden 9.307,84 TL şeklindedir. Bu rakama Marka Vekili tarafından sağlanacak hizmet bedeli dahil değildir.
Tek Sınıflı İspanya Marka Tescili: 1.003,00 CHF (İsviçre Frangı) 24.12.2020 tarihi itibari ile 8,60 TL kur üzerinden 9.307,84 TL şeklindedir. Bu rakama Marka Vekili tarafından sağlanacak hizmet bedeli dahil değildir.
Tek Sınıflı Almanya Marka Tescili: 1.003,00 CHF (İsviçre Frangı) 24.12.2020 tarihi itibari ile 8,60 TL kur üzerinden 9.307,84 TL şeklindedir. Bu rakama Marka Vekili tarafından sağlanacak hizmet bedeli dahil değildir.
Daha fazla bilgi ve ücretlendirmeler için tıklayınız.
3- Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?
3.1. Kimler Başvurabilir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki Madrid Protokolü kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden WIPO’ya yapılacak marka tescil başvuruları için ilk şart, TPMK nezdinde tescilli veya başvurusu yapılmış bir markanızın bulunması gerekir.
3.2. Nereye Başvurulur?
Başvurular tamamen İngilizce yürütülmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu’na MM2 ismi verilen başvuru formunun verilmesi ile süreç başlayacaktır. 2021 yılının Kasım ayında sistem entegrasyonu sağlanmış ve tamamen online olarak MM2 formunun doldurulması mümkün hale gelmiştir.
3.3. Marka Sınıflandırması Nasıl Yapılır?
Uluslararası marka tescil başvuruları genellikle yanlış sınıflandırma yapıldığı için reddedilmekte veya eksiklik tamamlanmak üzere başvuru geri gönderilmektedir. Bu nedenle sınıflandırmanın doğru yapılması halinde büyük ölçüde sorun yaşanmayacaktır. Marka sınıflandırmasına ilişkin açıklama ve kaynakların tamamı İngilizce olduğu için Uluslararası Marka Tescili alanında Uzman Marka Vekili ile çalışılması gerekmektedir.
Sonuç
Uluslararası marka tescili, yerel marka tescili sürecinden daha pahalı ve daha meşakkatli bir süreçtir. Başvuru süresinin uzamaması, eksik evrak ya da hatalı veri girişi nedenleriyle hak kaybına uğranmaması için muhakkak profesyonel yardım alınmalıdır.
Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya e-mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 24.12.2020