Marka Devir Sözleşmesinin Şekil Şartları, Noter ve Diğer Şartlar
1- Marka Devir Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Marka devri, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescilli bir markanın üçüncü bir kişiye devrini konu alan ve çeşitli şartları taşımaması halinde Kurum tarafından geçersiz sayılacak önemli bir sözleşmedir. Bu yazımızda devir sözleşmesinin neleri içermesi gerektiğinden bahsedilecektir.
2- Marka Satış/Devir Sözleşmesi Geçerlilik Şartları
2.1. Noter Onayı Zorunluluğu
Marka devir sözleşmesi noter huzurunda yapılmak zorunda değildir. Diğer bir deyişler marka devir sözleşmesinin noter tarafından düzenlenme şeklinde yapılması gerekmez. Noter tarafından onaylanması Kanun’da yeterli görülmüştür.
2.2. Marka Adı ve Sınıfı
Marka tüm sınıflar bakımından tamamen devrediliyorsa, marka tescil numarası ve marka adı sözleşmede gösterilmek zorundadır. Marka örneği gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır fakat duruma göre (hareket markası, üç boyutlu marka gibi) önerilebilir.
2.3. Devreden ve Devralanın Beyanları ve İmzası
Sözleşmede şekli olarak “devrediyorum” ve “devralıyorum” anlamına gelecek açık ifadelerin yer alması ve haliyle tarafların imzalarının bulunması zorunludur.
2.4. Devir Bedeli Gösterimi Zorunluluğu: Marka devir sözleşmesinde devir bedeli gösterilmek zorundadır. Bu bedel üzerinden Noter tarafından nispi harç (binde 1,13) ve damga vergisi alınacaktır.
2.5. Marka Kısmi Devir Sözleşmesi
Markanın tamamı değil bazı sınıfların devri söz konusu ise bu kez sözleşmede devredilen sınıflar ile devredilen mal ve hizmetlerin açıkça gösterilmesi zorunludur.
2.6. Birden Çok Sahibi Bulunan Markanın Kısmen Devri
Markaların birden çok sahibi olabilir. Örneğin üç kişinin adına tescilli bir markanın üçte bir hissesine sahip olan kişi kendi payını diğer ortaklara bağlı olmadan satabilir. Bu durumda devir sözleşmesinde satılan payın miktarının açıkça gösterilmesi gerekir. Ayrıca belirtmek gerekir ki diğer ortaklara satış hakkında bildirim yapılacak ve önalım haklarının kullanılıp kullanılmayacağı sorulacaktır.
2.7. Tescil Edilmemiş Markanın Devri
Markanın devri için tescil edilmiş olması gerekmez. Başvuru aşamasındaki bir markanın da devri mümkündür. Bu durumda tek fark, marka tescil numarası yerine marka tescil başvuru numarasının sözleşmede yer alması gerekecektir.
2.8. Devir Sözleşmesinin Yabancı Dilde Olması
Devir sözleşmesi yabancı dilde düzenlenmişse Kurum’a yeminli tercüman tarafından onaylanmış bir tercümesinin sunulması da zorunludur.
Sonuç
Marka devir sözleşmesinin geçerlilik şartları hak kaybına uğramamak için dikkatli takip edilmeli ve eksiksiz bir sözleşme Kurum’a sunulmalıdır. Aksi halde geçerli bir sözleşmeye dayanmayan veya gerekli şekil şartlarını taşımayan sözleşmeler ile devir işlemi yapılamayacaktır.
Daha fazla bilgi, marka tescili ve marka danışmanlığı için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 28.01.2021